Geriatrie-fysiotherapie

Visie, behandeling, individuele training en groepstraining

Visie

De ouderdom gaat gepaard met achteruitgang van capaciteiten, in ieder geval fysiek en dat is het hoofddomein van de fysiotherapeut. Het betreft niet alleen spieren en gewrichten, ook de functies van onze zintuigen en organen gaan achteruit. Of u nu daarnaast een ziekte hebt of niet. Kenmerkend voor de geriatriefysiotherapie is dat de problemen complex worden, omdat er niet één maar meerdere problemen spelen. Deze kunnen ook best van sociale, psychische of psychiatrische aard zijn. Grote kans dat u dan, behalve met de fysiotherapeut, met meerdere hulpverleners te maken heeft. Dat is ook niet altijd makkelijk. Toch is samenwerken essentieel. Dat is wat uw geriatriefysiotherapeut daarom zal nastreven.

 

Het belangrijkste onderdeel van de behandeling zal training van fysieke capaciteiten zijn. Op basis van vragen, vragenlijsten, metingen en observaties wordt een geschikt behandelplan met u afgesproken. Het is fijn als u een verwijzing hebt, want dan hebben we op papier met welke gegevens de huisarts werkt. Denk aan andere aandoeningen, doorgemaakte ziektes of chirurgische ingrepen en het palet aan medicatie.

Individuele training

Spierkrachttraining acht ik heel belangrijk. Zonder spierkracht geen onafhankelijkheid. Zonder spierkracht kun je namelijk niet bewegen: niet naar de winkel gaan om boodschappen te doen, niet in je huis van bed of vanuit de woonkamer naar de badkamer gaan om je te wassen of naar het toilet te gaan. Ook eten koken, schoonmaken, enzovoort vergt spierkracht. Wie beter wil worden en bereid is om te trainen kan altijd met spierkrachttraining beginnen, ook als je nooit eerder aan sport hebt gedaan. We trainen namelijk dagelijkse activiteiten, als het moet bij u thuis.

Groepstraining

Voor de ouderen die nog flink in de sportschool kunnen trainen, hebben we groepslessen in Sportcity Gym Waterlooplein. Het zijn grondoefeningen voor spierkracht en lenigheid, voor het hele lichaam. De lessen heten 50-Fit. Om deel te nemen moet u lid zijn van SportCity Amsterdam Waterlooplein. Zie de website van SportCity https://www.sportcity.nl/groepslessen/amsterdam-waterlooplein. Kijk in de App van deze club voor de actuele tijden of informeer bij de balie.

Voor ouderen met valproblemen hebben we twee soorten groepstraining. Voor degenen die nog goed mobiel zijn maar toch valincidenten meemaken, is er de InBalans training. De lessen worden gegeven door Tanja Lith. Zie de website van Fysioteam Nieuwmarkt www.fysioteamnieuwmarkt.nl.
Voor de wat kwetsbare oudere is er het Otago programma. Dit programma wordt ook vaak individueel gegeven.
Voor een geriatrie-fysiotherapeutische analyse van de valproblematiek kunt u bij mij ook terecht. Ik maak een verslag van die analyse voor de verwijzer. Daarnaast stel ik een oefenprogramma voor u op.

Specifieke patiëntgroepen

Parkinson

De ziekte van Parkinson heeft mijn speciale interesse. Ik ga graag naar Internationale congressen over dit onderwerp en ik ben lid van het ParkinsonNet.

ParkinsonNet heeft één doel: u de beste zorg garanderen als u aan de Ziekte van Parkinson lijdt.

Gertrud Pijnenburg en Tanja Lith zijn beide lid van ParkinsonNet.

In het Amsterdamse netwerk werken artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en andere paramedici per stadsdeel samen. Afdeling neurologie OLVG Oost/West en AMC neurologie zijn belangrijke partners. Landelijk vindt de coördinatie van het netwerk plaats in het Radboudumc in Nijmegen, onder leiding van Prof. Bastiaan Bloem en Dr. Marten Munneke.

Kenmerken Parkinson Netwerk

  • Patiënt als partner in besluitvorming
  • Kwaliteit van leven van de patiënt staat voorop
  • Samenspraak houdt professionals scherp
  • Scholing is verplicht
  • Fysiotherapie volgens up-to-date Europese Richtlijn

Wie voor ParkinsonNet kiest, kiest voor de betere Parkinsonzorg. U kunt terugvallen op professionals die elkaar steunen in de zorg voor u als patiënt.

Voor informatie kunt u bellen: 0206225477. Spreek eventueel gerust een boodschap in. Ik bel zo gauw mogelijk terug.

Mailen kan ook: fysiotherapeuten@gmail.com.

 Chronisch ZorgNet

Voor de mensen die last hebben van “etalagebenen” (claudicatio Intermittens) ben ik lid van het Chronisch ZorgNet. Zodoende kan ik u met deze klachten helpen en wordt het door verzekeraars vergoed.

Chronisch ZorgNet therapeuten bieden gesuperviseerde looptherapie aan patiënten met PAV (Perifeer Arterieel Vaatlijden, zgn. “etalagebenen”) en onderscheiden zich door het begeleiden van patiënten in het verkrijgen en behouden van een gezonde leefstijl. De kwaliteit van de behandeling wordt geborgd door een set aanvullende kwaliteitsvoorwaarden waaraan Chronisch ZorgNet therapeuten voldoen. Op deze manier is voor elke patiënt met PAV in Nederland de beste, conservatieve zorg beschikbaar.

Voor informatie kunt u bellen: 020-6225477. Spreek eventueel gerust een boodschap in. Ik bel zo gauw mogelijk terug.

Mailen kan ook: fysiotherapeuten@gmail.com.