Geriatrie Fysiotherapie
Visie
De ouderdom gaat gepaard met achteruitgang van capaciteiten, in ieder geval fysiek en dat is het hoofddomein van de fysiotherapeut. Het betreft niet alleen spieren en gewrichten, ook de functies van onze zintuigen en organen gaan achteruit. Of u nu daarnaast een ziekte hebt of niet. Kenmerkend voor de geriatriefysiotherapie is dat de problemen complex worden, omdat er niet één maar meerdere problemen spelen. Deze kunnen ook best van sociale, psychische of psychiatrische aard zijn. Dit alles maakt het oplossen van problemen moeilijk. De kans is groot dat u dan, behalve met de fysiotherapeut, met meerdere hulpverleners te maken krijgt. Ook dat is lang niet altijd eenvoudig. Maar samenwerken is juist dan essentieel. Uw geriatriefysiotherapeut zal daarom samenwerking altijd nastreven.
Bij complexe problematiek wordt het dagelijks functioneren moeizamer en het trainen van activiteiten eveneens. U vraagt zich dan af: “Ik wil wel trainen, maar hoe dan?”. Op basis van vragen, vragenlijsten, metingen en observaties kan ik voor u in kaart brengen wat uw capaciteiten zijn, wat de risicofactoren voor vallen zijn of welke oefeningen specifiek voor u aan te bevelen zijn.
Als u met uw vragen bij me komt, is het fijn als u een verwijzing heeft, waarop de verwijzer veel informatie geeft. Denk aan andere aandoeningen, doorgemaakte ziektes of chirurgische ingrepen en welke medicatie u gebruikt. Ik heb ook graag de verslagen van medisch specialisten.
De consulten kunnen in de praktijk plaatsvinden, maar ook bij u thuis. De behandelingen kunnen in de praktijk gegeven worden of bij u thuis.
Training
Spierkrachttraining acht ik heel belangrijk. Zonder spierkracht geen onafhankelijkheid. Zonder spierkracht kun je namelijk niet bewegen: niet naar de winkel gaan om boodschappen te doen, niet in je huis van bed of vanuit de woonkamer naar de badkamer gaan om je te wassen of naar het toilet te gaan. Ook eten koken, schoonmaken, enzovoort vergt spierkracht. Wie beter wil worden en bereid is om te trainen kan altijd met spierkrachttraining beginnen, ook als je nooit eerder aan sport hebt gedaan. Een vast onderdeel van het onderzoek is daarom het meten van kracht en bij de advisering is er altijd aandacht voor krachtoefeningen.
Valpreventie
In de praktijk wordt geen valpreventie als therapie geven. Bij de bespreking van de onderzoeksuitkomsten komt het valrisico wel altijd duidelijk aan bod. We zullen in die bespreking vragen moeten beantwoorden als: “Wat is mogelijk, wat is niet mogelijk. Kan er zelfstandig geoefend worden of niet? Is er in de buurt een groepstraining of niet?”
Specifieke Patientgroepen
Parkinson
Vooropgesteld: ik doe geen groepstrainingen of individuele trainingen in de praktijk.
Mijn dienstverlening bestaat met name uit (geriatrie-) fysiotherapeutische coachende begeleiding bij het hele ziekteproces. Zie het als een monitoring van fysieke, psychologische, en sociaal maatschappelijke problemen op gezette tijden, bijvoorbeeld eens in de 3 of 6 maanden.
De ziekte van Parkinson is onderdeel van de veel grotere groep “Bewegingsstoornissen”. Deze groep neurologische aandoeningen heeft mijn speciale interesse. Al jarenlang doe ik kennis op tijdens Internationale congressen over dit onderwerp en al jarenlang ben ik lid van het ParkinsonNet. U kunt dus rekenen op mijn uitgebreide kennis over Parkinson, Parkinsonismen en andere bewegingsstoornissen.
ParkinsonNet heeft één doel: u de beste zorg garanderen als u aan de Ziekte van Parkinson lijdt.
Wie voor ParkinsonNet kiest, kiest voor de betere Parkinsonzorg. U kunt terugvallen op professionals die elkaar steunen in de zorg voor u als patiënt.
Voor informatie kunt u bellen: 0206225477. Spreek eventueel gerust een boodschap in. Ik bel zo gauw mogelijk terug.
Mailen kan ook: fysiotherapeuten@gmail.com
Osteoporose
ChronischZorgNet therapeuten bieden hoge kwaliteit voor diverse chronische aandoeningen. Osteoporose is een van deze chronische aandoeningen. Ik ben lid van dit netwerk.
Mijn dienstverlening bestaat uit het goed in kaart brengen van de onderzoeksresultaten van de behandelend specialist, analyse van de bewegingsproblemen en de risicofactoren. Dat alles is de basis voor een oefenadvies.
Voor informatie kunt u bellen: 020-6225477. Spreek eventueel gerust een boodschap in. Ik bel bellen zo gauw mogelijk terug. Mailen kan ook: fysiotherapeuten@gmail.com